Potrebno nam je – kutija, akrilni primer, aluminijska folija, gel pasta transparentna, šablona, špatula, tekuće zlato, bitumen i antique paste.

Kutiju prvo obojimo bijelim akrilnim primerom. Špatulom preko šablone nanesemo gel pastu i pustimo da se osuši. Obzirom da nam je potreban što deblji otisak, još jednom stavimo šablonu i ponovno nanesemo gel pastu.

Aluminijsku foliju odrežemo malo veće od našeg poklopca kutije, zgužvamo ju rukama i zatim poravnamo – poslužio nam je valjak za fimo ili mix mediju.

 

Za lijepljenje folije najbolje je koristiti MOD PODGE ljepilo. Obilato namažemo poklopac kutije i stavimo foliju (krećemo od sredine) i poravnavamo foliju oko našeg otiska šablone. Da bi što bolje poravnali foliju oko šablone možemo se poslužiti drugim zaobljenim krajem kista i za ravnije površine također kistom ili drvenom špatulom. Zalijepimo gornju plohu i bočne strane poklopca. Višak folije odstranimo brusnim papirom. Još jednom fiksiramo foliju odozgora ljepilom.

 

Na cijelu površinu prvo nanesemo bitumen i odmah lagano obrišemo pamučnom krpicom.

 

Za dodatni efekt poslužit ćemo se antique pastama – staro zlato, cooper i bronza. Nanosimo ih pamučnom krpicom i stapamo nijanse po želji.

 

Donji dio kutije obijamo tekućim zlatom i prelakiramo solvent završnim lakom .

 

Za kraj ćemo na poklopac dodati mali „čipkani“ metalni dodatak na sredini .