Karton je nabolje prije ukrašavanja impregnirati lakom u spreju da nam se ne bi razmekšao od boja i medija. Poslužit ćemo se scrap papirima, metalnim (vrlo dobro mogu poslužiti dijelovi za nakit) i kartonskim dodacima, cvjetićima, jutom .....

 

Obostrani scrap papir smo istrgali na manje dijelove i Mod Podge ljepilom zalijepili na sve 4 strane (pa dvije istog motiva). Mod Podge ljepilo je izvrsno za lijepljenje scrap i ostalih debljih papira, jer ima veću moć lijepljenja.

 

Zatim smo cijelu površinu obojali bordo crvenom bojom – djelomično i papir. Ostavimo da se sve dobro osuši. Na ovaj način imat ćemo uzorke sa papira, ali i različitu teksturu podloge.  Prvo ćemo premazati sve tekućom patinom bitumen (ne pustiti da se osuši, nego dok je vlažan skidati baby maramicom da nam ostane patinirano, a ne obojano).

Na prst ili oštar kist uzmemo mesing (brass) wax pastu i ispatiniramo.

 

Isto ćemo učiniti i sa bijelom akrilnom bojom.

 

Na poklopac smo sa gel pastom nanijeli malo kockastog uzorka – čisto kao podloga – i ostavimo da se osuši. Nakon sušenja postaje prozirna i lako se boja. Pomoću heavy body gela zalijepit ćemo trakice jute na bočne strane poklopca. Kistom nanesemo gel i stavimo jutu – brzo se suši i dobro lijepi.

HEAVY BODY GEL je namijenjen upravo za lijepljenje svih vrsta dodataka u mix mediji.

 

Sada slijedi najzanimljiviji dio – pomoću heavy body gela na poklopac lijepite sve dodatke po želji. Posložite si cca kako bi to izgledalo i jednostavno kistom nanosite gel na dodatak, pritisnete na podlogu i zalijepljeno je. Nije potrebno da čekate da se jedan po jedan dio osuši, slažete svoj mix a na kraju ostavite desetak minuta da se sve dobro osuši.

 

Da bi se mogli poigrati bojama i pastama, cijelu površinu poklopca pomoću oštrog kista obojamo crnom gesso primer pastom – služimo se gessom jer se osim dodatne strukture, neće desiti da nam se razvodni ili pomiješa sa gornjim slojem boja, kao što bi se moglo desiti da koristimo crnu boju.

 

Boje koje smo koristili na poklopcu – sparkling gold i green (metalic boje sa svjetlucavim zrncima) pearl plava, brass wax pasta i mat bijela boja.

Prve dvije boje jednostavno mekanim kistom nanosimo po želji, dodamo malo plave, na spužvicu malo bijele i potapkamo po vrhovima, a na kraju sve ukrasimo wax pastom. Postupak možemo ponavljati i dodavati boje po želji dok ne budemo zadovoljni učinkom.