Okruglu podlogu za sat i pernicu od kartona obojamo bijelim akrilnim primerom.

 

Iz rižinog papira izrežemo krug i šestarom označimo na podlozi istu veličinu. Zatim si olovkom označimo 12 istih odjeljaka.

 

Naizmjenično ih obojamo decor soft bojama – olive zelena, lichen zelena i flax plava. Nanosimo ih malo oštrijim kistom i to potezima u istom smjeru (od unutarnjeg kruga prema vanjskom).

 

Na pernicu na zadnjoj strani pomoću šablone teksta i gesso primer paste nanesemo uzorak i ostavimo da se osuši.

 

Rižin papir zalijepimo na podlogu, a pomoću odvijača i ravnala izdubimo crte od papira do vanjskog ruba sata po crtama koje smo ranije označili olovkom.

 

Oštrim kistom nanosimo umbra antique pastu po obojanim površinama, a zatim finim brusnim papirom lagano pobrusimo pastu (idući u smjeru kojim smo bojali površinu). U izdubljenim utorima će nam ostati više tamno.

 

Na poklopac pernice zalijepimo isti rižin papir, a ostatak obojamo istom flax plavom. Ponovimo postupak sa antique pastom.

 

Brojeve na satu napravit ćemo sa red brown iron pastom, šablonom i oštrim kistom. U dva sloja da nam bude lagano ispupčeno. Koristimo ovu pastu jer nam boja odgovara cjelokupnom radu a dovoljno je gusta da nam se ne podljeva pod šablonu.

 

Na sredinu sata sa motivom stavljamo fineline crackle lak iz dvije komponente – po naputku za korištenje. Nemoramo paziti da naš krug od 2k laka bude baš savršen. Nakon što nam se lak raspucao utrljamo umbra antique patu i ispoliramo pamučnom krpicom, a dodatno oštrim kistom i pastom ispatiniramo rub 2k laka koji je sada lagano izdignut od ostatka površine sata. Time dobijemo dodatni efekt na rubovima. Prelakiramo solvent lakom (samo dio sa 2k lakom).

 

Na pernicu ćemo dodatno pomoću pečata sa pismom nanijeti malo uzorka. Bijelu boju razmažemo po aluminijskoj foliji, pritisnemo pečat u boju, pa ga pritisnemo na našu podlogu.

 

Sve prelakiramo mat lakom (osim dijela sata koji smo prelakirali solvent lakom).