Mase za modeliranje u kreativnom svijetu

Mase za modeliranje su različiti materijali koji se koriste za oblikovanje, stvaranje i modeliranje različitih objekata ili figura. Postoje različite vrste masa za modeliranje, svaka s vlastitim karakteristikama i primjenama.

Polimerne ili plastične mase poput Fimo ili Cernit su polimerne gline koje omekšavaju rukama i stvrdnjavaju se pečenjem u pećnici. Često se koriste za izradu nakita i malih figurica. Nakon oblikovanja, peku se u pećnici kako bi stvrdnule. Fimo lak koristi se kako bi se dodao zaštitni sloj na predmete od polimerne gline, poput nakita, figurica ili drugih umjetničkih projekata izrađenih od Fimo mase. I Fimo lakovi dolaze u sjajnim i mat varijantama, pružajući umjetnicima opciju odabira ovisno o željenom završnom izgledu njihovog projekta.

Glinamol je naziv za masu koja kombinira karakteristike gline i plastike. Ova svestrana masa ima slična svojstva kao glina u smislu oblikovanja i modeliranja, ali se ponaša kao plastika nakon sušenja jer postaje tvrda i čvrsta. Glinamol je mekan i jednostavan za oblikovanje rukama, valjanjem ili rezanjem. Sušeni glinamol može se lako oslikati, što omogućuje dodatno personaliziranje i ukrašavanje završenih projekata. Često se koristi za izradu raznih ukrasa, poput božićnih ukrasa, magneta ili ukrasnih figura koje se mogu koristiti u kućanstvu ili kao pokloni. U školama se koristi kod podučavanja modeliranja.

Epoxy smola stvara izuzetno čvrsti materijal kada se stvrdne. Ona je izdržljiva i otporna na vlagu, kemikalije te fizička oštećenja. Ima široku primjenu u različitim područjima, uključujući izradu nakita, umjetničke projekte, laminiranje, modeliranje i još mnogo toga. Umjetnici koriste epoxy smolu za stvaranje prozirnih slojeva, uključujući akvarele, slike s 3D efektom i reljefne umjetničke radove.

Među masama za modeliranje treba svakako spomenuti masu, odnosno koncentrat Givul za izradu kalupa. Koristi se za izradu kalupa i odljevaka različitih modela od metala, stakla, drveta, plastike, kamena, gline, gipsa itd. Može se nanositi premazivanjem, uranjanjem ili prskanjem pod zračnim tlakom.

Pribor za modeliranje igra ključnu ulogu u izradi umjetničkih projekata, kreaciji figura, izradi nakita, izradnji kalupa i mnogim drugim kreativnim područjima. U našem web shopu pronađite različite vrste pribora za oblikovanje, rezanje, teksturiranje i dodavanje detalja.