Uljne pastele sastoje se od pigmenta, voska i ulja. Pigment im daje boju, vosak ih čini kompaktnima, a ulje im pruža mekoću i povezanost. Mekane su, kremaste i lako se razmazuju na papiru ili drugim površinama, što omogućuje jednostavno miješanje boja i stvaranje glatkih prijelaza.

Uljne pastele su prijenosne i praktične za rad na terenu jer ne zahtijevaju dodatne alate za nanošenje. Umjetnici ih često koriste za brze skice ili umjetničke projekte izvan ateljea. Mogu se koristiti na različitim površinama, uključujući papir za crtanje, karton, drvo ili platno. Da bi se spriječilo trljanje i oštećenje, umjetnici često koriste fiksative kako bi fiksirali rad nakon završetka.

Najčešće se koriste za slikanje pejzaža, prirodnih motiva, portreta i u apstraktnoj umjetnosti. Budući da su lako dostupne i jednostavne za upotrebu, uljne pastele često se koriste u školskim projektima i aktivnostima s djecom.

Cray-Pas Junior uljne pastele posebno su dizajnirane za djecu i mlade umjetnike. Imaju ergonomski oblik, što ih čini lakšima za držanje i korištenje. Imaju glatku teksturu, što omogućava lako nanošenje na papir. Nakon sušenja postaju vodootporne.

Voštane i uljne pastele imaju nekoliko ključnih razlika, iako obje vrste pastela dijele neka slična svojstva, poput mekoće i kremaste teksture. Voštane pastele nemaju ulje u svom sastavu i, za razliku od uljnih, mogu biti malo tvrđe.

Bez obzira na razlike, obje vrste pastela pružaju nevjerojatne mogućnosti kreativnog izraza, bilo da se koriste za umjetničke projekte, ilustracije, ili školske aktivnosti.